Mauritanija

Dobrodošli na moj blog

24.08.2007.

Endokrini sistem

U endokrinim zlijezdama se pod uticajem informacija iz spoljasnje ili unutrasnje sredine sintetisu hormoni koji su u stvari odgovor na te informacije. Ovim putem regulisu se mnoge aktivnosti: metabolizam, seksualne aktivnosti, rast, metamorfoza, kolicina vode i minerala u organizmu i dr. Pored endokrinih organa hormone luce i neke nervne celije – neurosekretorne celije. Hormoni se oslobadjaju, posto ove zlezde nemaju izvodne kanale, u krv, limfu ili cerebrospinalnu tecnost i na taj nacin dospjevaju do ciljnih organa na koje djeluju.                                                              Endokrine zlijezde kicmenjaka su razlicitog porijekla – neke nastaju od zdrelnog epitela (stitna, grudna zlijezda), druge su u bliskoj vezi sa mozgom (hipofiza, epifiza), dok se trece razvijaju u oblasti bubrega (nadbubrezne zlezda).                                                  Unutrasnje lucenje kao sporednu funkciju mogu vrsiti i izvjesni drugi organi: jetra, pankreas, pojedini dijelovi crijeva, bubrezi, srce, a znacajnu endokrinu funkciju imaju i polne zlijezde.

Hipofiza

Smestena je u udubljenju, turskom sedlu, klinaste kosti. Spojena je pomocu infundibuluma sa hipotalamusom. Sastoji se, kod covjeka, iz tri reznja:

1.    prednjeg (adenohipofiza),

2.    srednjeg (intermedijarni) i

3.    zadnjeg (neurohipofiza).

Adenohipofiza 

 Luci dvije grupe hormona:

1.    somatotropni hormon (hormon rasta) koji regulise rast i razvoj organizma;

2.    tropini (stimulini) koji deluju na rad drugih zlijezda;u njih spadaju:

a.    tireotropni hormon (TSH) – simulise lucenje stitne zlezde;

b.    adenokortikotropni hormon (ACTH) – stimulise rad kore nadbubrezne zlijezde;

c.    folikulostimulirajuci hormon (FSH) – simulise razvoj folikula jajnika i lucenje estrogena; kod muskarca uslovljava spermatogenezu;

d.    luteostimulirajuci hormon (LH) – stimulise lucenje polnih hormona: kod zene progesterona, a kod muskarca testosterona;

e.    luteotropni hormon (LTH) ili prolaktin – izaziva lucenje mlijeka kod zena.

Neurohipofiza 

dstavlja mjesto gde se deponuju hormoni stvoreni u hipotalamusu. To su:

·         antidiureticni hormon (vazopresin) – koji stimulise reapsorpciju vode iz primarne mokrace cime se smanjuje izlucivanje definitivne mokrace;

·         oksitocin – pojacava kontrakcije materice prilikom porodjaja i naviranje mlijeka.

Endokrini pankreas 

       Izmedju zlijezdanih meskova egzokrinog pankreasa rasporedjena su Langerhansova ostrvca koja se sastoje od 3 tipa celija α, β i γ, od kojih β celije luce insulin (insula = ostrvo), a α luce glukagon. Ova dva hormona deluju antagonisticki na metabolizam glikoze – insulin smanjuje, a glukagon povecava koncentraciju glikoze u krvi. Pri nedostatku insulina dolazi do hiperglikemije (povisen nivo secera u krvi) sto izaziva secernu bolest.

Stitna zlezda (tiroidea)

Nalazi se priljubljena uz prednju i bocne strane grkljana i dusnika. Na rad stitne zlezde utice adenohipofiza preko TSH. Tiroidea luci tiroksin, trijodotironin i tirokalcitonin, hormone za ciju je sintezu neophodan jod. Tiroksin i trijodotironin uticu na fizicki i psihicki rast i razvoj. Tireokalcitonin snizava nivo kalcijuma u krvi i zajedno sa parathormonom i vitaminom D regulise okostavanje kostiju.

Parastitna zlezda

Parna zlijezda – dvije gornje i dvije donje su priljubljene uz zadnju stranu stitne zlijezde. Luci parathormon koji regulise kolicinu kalcijuma i fosfora u krvi i kostima.

Nadbubrezne zlezde

Nalaze se na gornjim polovima bubrega. Sastoje se iz dva dijela, kore i srzi, koji se medjusobno razlikuju i po porijeklu i po funkciji.

Kora luci slijedece grupe hormona:

1.    mineralokortikoide: aldosteron, kortikosteron, koji regulisu promet minerala (posebno natrijuma i kalijuma) i vode, cime odrzavaju homeostazu; nazivaju se hormoni koji cuvaju zivot;

2.    glikokortikoide: medju njima je najaktivniji kortizol; regulisu promet ugljenih hidrata, proteina i lipida;

3.    androgene i estrogene hormone koji uticu na razvoj polnih organa u decijem uzrastu.

Srz nadbubrezne zlezde luci adrenalin i noradrenalin. Njihovo dejstvo je slicno dejstvu simpatickog nervnog sistema – ubrzavaju rad srca, povecavaju krvni pritisak itd.

Polne zlijezde

Rad polnih zlijezda je pod uticajem adenohipofize.Endokrina uloga testisa ogleda se u aktivnosti Lejdigovih celija koje luce testosteron i androstedion (manje kolicine). Testosteron u pubertetu dovodi do rasta polnih organa (primarne polne odlike) i razvica sekundarnih polnih odlika.Ovarijum luci estrogene i progesteron. Estrogeni u pubertetu uticu na razvoj polnih organa i sekundarnih polnih odlika. Oba hormona regulisu menstrualni ciklus. Progesteron ima ulogu i u trudnoci koju odrzava dok se na obrazuje placenta. Tada placenta preuzima ulogu odrzavanja trudnoce lucenjem ovih hormona.

Mauritanija
<< 08/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031