Mauritanija

Dobrodošli na moj blog

28.07.2007.

Sistem organa za krvotok

Uloge krvnog sistema kicmenjaka

Transportna uloga

 Krvni sistem ima funkciju transportnog sistema:

 kiseonik i hranljive materije do celija u telu;

 ugljen-dioksid i druge materije koje su proizvodi celijskog metabolizma do pluca i organa za izlucivanje;

 hormone do organa na koje djeluju;

odvodi suvisnu vodu i regulise pH (omogucava homeostazu);

 Zastitna uloga od virusnih i bakterijskih infekcija koju ostvaruju bela krvna zrnca (leukociti)

 Uloga u termoregulaciji ostvaruje se cirkulacijom krvi kroz kozu. Termoregulacija predstavlja sposobnost odrzavanja stalne telesne temperature, organizmi koji tu sposobnost imaju nazivaju se homeotermi. Za razliku

od njih, poikilotermi tu sposobnost nemaju.

Osnovne osobine

Krvni sistem svih kicmenjaka je zatvorenog tipa – sastoji se od zatvorenog sistema sudova po kojima cirkulise krv.Ona se ostvaruje radom srca. Srce lezi u posebnom dijelu celoma – perikardu koji je oblozen dijelom peritoneuma i ispunjen tecnoscu. Krvni sudovi koji dovode krv u srce su vene, dok su odvodni krvni sudovi arterije. Arterije i vene se granaju po cijelom tijelu na manje sudove, obrazujuci na kraju mrezu najsitnijih kapilara, koji spajaju arterije i vene i zatvaraju krug krvne cirkulacije. Kroz zidove kapilara se vrsi razmjena gasova i prolaz hranljivih materija i produkata metabolizma. Izvjesna kolicina tecnosti ostaje u tkivima i vraca se limfnim sudovima u vene.

Progresivne promjene bile su vezane sa izlaskom na kopno kao i sa povecanjem aktivnosti.

Krvni sistem riba

Srce riba sastoji se iz jedne pretkomore i jedne komore koja je postavljena ispred pretkomore – okrenuta je prema napred, u pravcu skrga. Od komore polazi trbusna aorta koja nosi redukovanu krv u skrge gdje se ona oksiduje. Svaki par skrga snabdeven je dovodnim (nose redukovanu krv) i odvodnim (nose oksidovanu krv) arterijama. Sistem dovodne i odvodne skrzne arterije svake pojedine skrge prdstavlja tzv. aortin luk. Kod embriona se javlja 6 pari aortinih lukova, dok kod adulta ostaju samo 4 para aortinih lukova. Odvodne skrzne arterije se sa svake strane tijela ulivaju u lijevi i desni korjen, koji se spajaju u ledjnu aortu (nosi oksidovanu krv). Ledjna aorta oksidovanu krv raznosi po tijelu. Redukovana krv se sistemom vena vraca u srce. Tako kroz srce riba prolazi samo redukovana krv. Kod larvi vodozemaca krvni sistem je isti kao kod riba.

Promjene kod kopnenih kicmenjaka

Prelaskom na kopno redukuju se skrge i javlja plucno disanje pa se. Mijeja se krvni sistem. Te promjene se ogledaju u sjledecem

 broj aortinih lukova se smanjen i ostvarena je  veza sa plucima;

 srce   ima dvije pretkomore i jednu ili dvije komore;

krv cirkulise u dva kruga (veliki i mali).

Krvni sistem vodozemaca

Srce ima dvije pretkomore i jednu komoru. U komoru dolazi  redukovana krv iz tijela  i oksidaciona iz iz pluca i koze, usljed cega nastaje njihovo mijesanje. Kod vodozemaca se to nadoknadjuje koznim disanjem. Vodozemci imaju lijevi i desni aortin luk.

Krvni sistem gmizavaca

Srce se sastoji od dvije pretkomore i jedne komore. U komori se javlja pregrada koja je kod vecine nepotpuna i samo u izvjesnoj mjeri sprecava mijsanje krvi. Postoje dva aortina luka: lijevi i desni koji se iza srca spajaju i grade aortu. Iz lijeve polovine komore polazi desni luk koji nosi pretezno oksidovanu krv, a iz desne polovine komore polazi lijevi luk sa pretezno redukovanom krvi. Prema tome, u aorti se nalazi mjesovita krv. Iz desne polovine komore, pored lijevog luka, polazi plucna arterija koja nosi redukovanu krv u pluca na oksidaciju. Iz pluca se oksidovana krv vraca u lijevu pretkomoru.

Krvni sistem ptica

Proces odvajanja puteva oksidovane i redukovane krvi je doveden do kraja – srce ptica je potpuno podijeljeno na lijevu i desnu plovinu.  Sastoji se  od dijve pretkomore i dvije komore. Osim toga, ptice imaju samo jedan aortin luk i to desni koji polazi iz lijeve komore i nastavlja se u aortu.

Krvni sistem sisara   

Srce je izgradjeno od dvije pretkomore i dvije komore. Postoji samo lijevi aortin luk koji polazi iz lijeve komore i nastavlja se u aortu. Aorta raznosi oksidovanu krv po cijelom telu. Redukovana krv se vraca gornjom i donjom supljom venom u desnu pretkomoru. Iz desne komore polazi plucna arterija koja redukovanu krv nosi u pluca na oksidaciju. Oksidovana krv se plucnim venama vraca u lijevu pretkomoru srca.

Krv dakle cirkulise kroz dva kruga:

 veliki i

 mali krvotok.

Veliki krvotok pocinje u lijevoj komori iz koje polazi aorta. Ona raznosi oksidovanu krv po citavom organizmu. U tkivima se celijama predaje kiseonik, a u krv ulazi ugljen-dioksid. Redukovana krv se supljim venama vraca u desnu pretkomoru srca, a odatle ide u desnu komoru.

Mali krvotok pocinje u desnoj komori iz koje polazi plucna arterija koja se zatim grana na levu i desnu arteriju koje redukovanu krv odnose u pluca. U plucima se krv oksiduje (otpusta se CO2 ) i vraca plucnim venama u lijevu pretkomoru. , a prima kiseonik

Mauritanija
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031